Д-р Марко Марков: Преболедувалите свински грип не се разболяват повторно

Д-р Марко Марков е директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Шумен.
С главния епидемиолог на областния град разговаряме за това как протича грипната епидемия през тази година, за симптомите, възможните усложнения и превенцията на заболяването.

- Д-р Марков, как протича грипната епидемия през тази година в сравнение с миналата, когато отново ни атакува вирусът AH1N1?
- През миналата година заболеваемостта от сезонния грип действително беше по-малка, за разлика отсега, когато в две последователни седмици отчитаме нарастване на заболеваемостта. По отношение на симптомите разлика няма. Като всяка година грипът започва внезапно - с висока температура, с болки в мускулите, отпадналост. Може да се появят кашлица, болки в гърлото и т.н.
- Какви възрастови групи атакува най-често грипният вирус?
- При тазгодишната епидемия прави впечатление, че най-често вирусът атакува хората във възрастовата група от 5 до 15 години, тоест учениците. Трябва да отбележим обаче, че никой не е застрахован от заболяването. Имаме и по-малки, и възрастни заболели, като във втората по големина група на засегнатите са пациенти между 20 и 50 години, тоест хората в активна възраст.
- Как се предава вирусът?
- Този грип се предава лесно - по въздушно-капков път и затова защитата от него е трудна. Основното средство за защита е ваксинацията. Само поставянето на противогрипна ваксина може да предпази до много голяма степен от заболяване. Ваксинацията не дава 100 процента гаранция, а в рамките на над 95 процента. Противогрипната ваксина няма желания ефект едва при 4-5 процента от хората, но това най-често са хора с отслабена имунна система или други заболявания, атакуващи имунитета. Трябва да отбележим, че при над 95 процента ваксината е една изключително добра защита.
- Всеки ли може да си постави противогрипна ваксина?
- Да. И децата, и възрастните могат да се имунизират в периода, подходящ за тази цел, а именно през есента. Грипната епидемия се появява по различно време - януари, февруари, април, но в нашия регион винаги грипът настъпва след Нова година. Затова още през септември започваме да поставяме ваксини. Който се имунизира е защитен до голяма степен, а при евентуално заболяване, то протича по-леко и без усложнения.
- В кои случаи е задължително да се търси лекарска помощ?
- Още при първите симптоми, които изброих по-горе, следва да се потърси лекарска помощ. Лекарят ще прецени каква терапия ще назначи. Категорично не препоръчвам самолечение, тъй като грипът е специфично заболяване и изисква специфични средства за лечение, т. нар. антивирусни препарати. Медикаментите са на разположение при личните лекари и колкото по-рано започнат да се вземат, толкова по-бързо настъпва оздравяване.
- Какви са най-честите усложнения от грипа?
- Усложненията са най-различни, но най-често грипът може да доведе до тежки бронхопневмонии, отити, бронхити, а при малките деца и ангини. Принципно усложнения настъпват, след като грипният вирус е попаднал в организма. Когато не се вземат мерки за лечение с антивирусни препарати, вирусът отслабва имунната система, а при слаб имунитет много лесно се стига до усложнения като пневмониите. Това са възпаления на белите дробове, които се предизвикват от бактерии, тъй като имунната система е отслабена предварително от вирусната инвазия.
- А какъв е принципът на действие на антивирусните препарати?
- Антивирусните препарати задържат размножаването на вируса. Попадайки в организма вирусът се размножава, а тези препарати имат действието да пречат на вируса да се размножава. Когато е в малки количества вирусът не може да предизвика заболяване, а ако е предизвикал, два-три дни след приемането на тези препарати човек оздравява.
- Вярно ли е, че свинският грип не повтаря? Епидемиолози твърдят, че неговото преболедуване веднъж създава силен имунитет и дори при повторно заболяване, грипът преминава много леко. Това така ли е?
- Да, така е. По принцип не само за свинския грип, но и при много от инфекциозните заболявания, когато организмът преболедува, се придобива един доживотен имунитет.
При попадане на вируса в организма, се изграждат антитела, които се борят срещу причинителя на заболяването. При втора атака тези антитела унищожават новопостъпилите причинители и хората не се разболяват. Това е принцип не само за грипния вирус. Друг е въпросът за това какво е заболяването. Ако сте били болни от свински грип, втори път няма да заболеете. Хората обаче трудно разбират това, тъй като много от другите вирусни заболявания имат същата клинична картина - висока температура, отпадналост, хрема. Така на практика повечето хора си мислят, че става въпрос за грип, но всъщност причинителят е различен.
- Има ли храни, които подсилват имунитета и са подходящи в борбата с грипа?
- Може и да има, но аз казах в началото, че единственото предпазване е ваксината. На този етап няма по-добра превенция. Другите препарати, които се пият, са помощни и не са основни.
- Да очакваме ли нова грипна вълна в следващите месеци, след стихването на епидемията?
- Никой не може да каже. Ежедневно в страната, в Европа и в целия свят се следи циркулацията на различните видове вируси. Ако има опасност, може в къси срокове до появата на вируса да се направи прогноза, но никой не може да каже отсега дали през месец май примерно, ще ни атакува грипен вирус.
- Нека да завършим с въпросите кога и къде се е появил т. нар. свински грип?
- Така нареченият свински грип, или по медицински казано грипният щам AH1N1, си го има от много време. През миналата година той беше кръстен свински грип, но този грип от тип А го има от много години. Няма нищо тревожно в това, че се казва свински грип. Има някакви доказателства, че този щам на вируса може да се предава чрез свинете, но нещата все още са твърде неопределени. Примерно ново заболяване преди две години беше т. нар. птичи грип, който не го е имало от дълги години сред хората, но за свинския грип определено не можем да твърдим, че е отскоро.
Камелия КОВАЧЕВА/ТОП НОВИНИ.БГ

Social

Коментари